Titel: Personcentrerad vård – Är det självklara verkligen så självklart?
Oona Lassenius är leg. specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård och lektor i vårdvetenskap vid Mälardalens universitet. Där är hon bland annat ansvarig för specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning mot psykiatrisk vård som vilar på ett personcentrerat synsätt. Fokus i hennes forskning är personens levda erfarenheter av återhämtning vid psykisk ohälsa. Hon är nu involverad i ett forskningsprojekt som handlar om att implementera Tidvattenmodellen för att främja delaktighet och återhämtning för personer i rättspsykiatrisk vård.
Tomas Kumlin är lektor i sociologi vid Mälardalens universitet. Han är bland annat ansvarig för en utbildning i existentiell vägledning på avancerad nivå och undervisar på specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning mot psykiatrisk vård. Hans forskningsintressen har framför allt handlat om kropp, hälsa och existentiella frågor. Just nu är han engagerad i ett forskningsprojekt om äldres existentiella frågor och välmående.
Idag har personcentrering blivit en självklarhet i vården och vi är alla överens om att patienten har rätt att bli bemött utifrån sina personliga förutsättningar. Men är det självklara verkligen så självklart? I vår presentation kommer vi att utforska vad det innebär att möta den andre som person. Vad är utmaningarna, vilka är möjligheterna och vad gör det med mig som vårdar? Vi kommer även att ge exempel på hur vi arbetar med dessa frågor i specialistsjuksköterskeutbildningen i psykiatrisk vård vid Mälardalens universitet. Att se att det självklara inte är självklart ser vi som en grundläggande förutsättning för att personcentrerad vård ska bli en genuin möjlighet i den psykiatriska vården.